Minimalistische architectuur

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Minimalistische architectuur is een bouwstijl die streeft naar eenvoud, objectiviteit en het terugbrengen van het ontwerp tot de essentie door het elimineren van overbodige elementen en ornamenten.

Omschrijving

Kenmerkend voor minimalistische architectuur zijn strakke lijnen, geometrische figuren, gladde muren en vaak onbewerkt materiaal zoals staal, steen, hout en glad beton. Grote, soms glazen gevels en een beperkt aantal binnenmuren dragen bij aan een ruimtelijk gevoel. De stijl, die sterk beïnvloed is door reductionistische stromingen uit de moderne kunst, legt de nadruk op de essentie van vorm en ruimte. Lichtinval en schaduwvorming zijn belangrijke aspecten die de helderheid, rust en harmonie van het ontwerp benadrukken. Bouwkundige creativiteit is vaak nodig om het minimalistische karakter te realiseren, bijvoorbeeld door dakgoten onzichtbaar te maken. Minimalistische gebouwen komen vaak het best tot hun recht als solitair in de omgeving en de relatie met de omgeving speelt een belangrijke rol in het ontwerp.

Kenmerken

Belangrijke kenmerken van minimalistische architectuur zijn onder meer rechte lijnen, ruimtelijke effecten door minimale wanden, eenvoudige decoratie, slim gebruik van texturen, toepassing van materialen met persoonlijkheid en het gebruik van neutrale kleuren. De essentie van de vorm staat centraal, waarbij overbodige elementen, entourages of ornamenten worden vermeden. Er is veel aandacht voor materiaalkeuze om de zintuiglijke ervaring te optimaliseren.

Oorsprong en invloed

Minimalistische architectuur heeft wortels in de Nieuwe Zakelijkheid, maar de stroming zoals we die vanaf de jaren '60 kennen, kenmerkt zich door een vergaande vereenvoudiging. Het is sterk beïnvloed door reductionistische kunststromingen die in het begin van de 20e eeuw opkwamen en lieten zien dat schoonheid ook in eenvoud schuilt. De oorsprong is sterk verankerd in Europa, met architecten zoals Mies van der Rohe die bijdroegen aan de ontwikkeling ervan.

Vergelijkbare termen

Functionalisme

Gebruikte bronnen: